Spoření a investice,
srozumitelný průvodce

Doporučujeme

Akcie společnosti OVB holding AG jsou zajímavou formou investice.

Aktuální výši vdovského důchodu Vám poví Důchodová kalkulačka 2014 na Duchod.cz

Finance-Investice.cz

Spoření na důchod, penze

Jiří Dolejš Security Systems

 
VIP HP

Evropská komise proti zastřešení míry RPSN

Evropská komise proti zastřešení míry RPSN

Co je RPSN

Roční procentní sazba nákladů, zkráceně RPSN, udává procenta z dlužné částky, které musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti s úvěrem či půjčkou, jejich správou a dalšími výdaji spojenými s jejich čerpáním, tedy veškeré náklady, které jsou s tou kterou půjčkou spojeny. Existuje tudíž rozdíl mezi úrokem a RPSN. Úrok ukazuje pouze cenu vypůjčených peněz, nejsou v něm tedy zahrnuty jiné náklady, kdežto RPSN v sobě nese veškeré náklady s půjčkou či uvěrem spojené. Patří mezi ně například poplatky za uzavření smlouvy (administrativní poplatky), za správu úvěru, za vedení účtu, za převody peněžních prostředků, první navýšená splátka (ne zcela správně nazývaná akontace), pojištění schopnosti splácet apod. Spočítat si výši RPSN je možné například zde.

Zastřešení maximální míry RPSN

Tento ukazatel logicky vychází velmi vysoký u krátkodobých půjček na malé částky peněz a tyto půjčky jsou kvůli tomu považovány za nevýhodné. Například v Belgii a na Slovinsku proto zavedli maximální výši RPSN a další státy to zvažují. Například na Slovensku ji ale již zrušili, protože se neosvědčila. Opatření tam vedlo k provázání spotřebitelských úvěrů s řadou skrytých poplatků a požadavků na uzavření nejrůznějších doplňkových služeb, a tím v konečném důsledku ke zhoršení situace pro spotřebitele. Podmínky úvěru se tak v některých případech staly nepřehlednými a netransparentními a vedly k dezorientaci spotřebitelů v otázce konečných nákladů úvěru.

Názor Evropské komise

Regulaci RPSN nepodporuje ani Evropská komise – ta na základě výsledků studií německých konzultačních firem od záměru omezovat výši sazby nákladů na úvěr ustoupila.

Stav v České republice

Stejně tak v České republice, kde s návrhem na zastřešení RPSN přišla politická strana Úsvit přímé demokracie, se neziskové organizace snaží seč mohou o nepřijmutí tohoto zákona. Hlavním důvodem je to, že by podle nich řada zejména chudších lidí byla prakticky vyloučena z legálního úvěrového trhu, protože by nesplnili podmínky pro poskytnutí úvěru s nižší sazbou. Stali by se snadným terčem nelegálních praktik lichvářů na černém trhu. Současně by regulace RPSN omezila existenci úvěrových produktů s krátkou dobou splatnosti. Počet jejich poskytovatelů v poslední době roste, a lidé jejich produkty hojně využívají, aniž by na tom nějak strádali. Příklad takového poskytovatele je například zde.

Příspěvek do diskuze
:
:
:
Všechny položky jou povinné

Provozovatel nenese odpovědnost za příspěvky diskutujících a nevyjadřují názory provozovatele.
Vytvořilo Anawe
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.
Rozumím
x